Η οικογένεια Ξυλούρη ζητά από τον Άρειο Πάγο αναίρεση για το ελαφρυντικό που «έσπασε» τα ισόβια

Πέντε μήνες μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης, η οποία «έσπασε» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον 32χρονο Μανόλη Καλομοίρη για την αιματοβαμμένη υπόθεση των Ανωγείων, με θύματα τον 63χρονο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο Γιώργη Ξυλούρη, η οικογένεια του νεαρού κτηνοτρόφου ζητά από τον Άρειο Πάγο να ασκήσει αναίρεση κατά της επίμαχης απόφασης ως προς το σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με πλειοψηφία 5-2,  είχε κρίνει ένοχο  για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον κατηγορούμενο, στον οποίο ωστόσο  αναγνωρίστηκε, και πάλι κατά πλειοψηφία, το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη αυτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος  (Γ. Ξυλούρη). Η αναγνώριση του ελαφρυντικού «έσπασε» τα ισόβια και στον 32χρονο κατηγορούμενο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών, με  ανώτατη προβλεπόμενη ποινή τα 15 έτη  για τη βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεδομένου του ελαφρυντικού.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Ξυλούρη, κ. Γιώργος Κοκοσάλης, Σπύρος Βρέντζος, Μανόλης Πετρακάκης, Μανόλης Μαρκογιαννάκης και Μενέλαος Ξυλούρης, ζητούν  με αίτηση τους από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά της τελεσίδικης απόφασης του Μ.Ο.Ε. Κρήτης, ως προς το ελαφρυντικό, επικαλούμενοι νομικούς λόγους. Ειδικότερα, στην αίτηση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποστηρίζεται ότι υπάρχει προφανής αντίθεση του σκεπτικού και του διατακτικού της τελεσίδικης απόφασης, αντιφατική και ελλιπής αιτιολογία, εσφαλμένη εφαρμογή Νόμου και εσφαλμένη ερμηνεία αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο ο Μ. Καλομοίρης είχε κριθεί ένοχος  με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης (κατά πλειοψηφία) για τη δολοφονία του Γ. Ξυλούρη. Στο νεαρό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, αν και επέμεινε μέχρι τέλους ότι ωθήθηκε σε αυτήν την πράξη, θολωμένος που αντίκρισε τον αγαπημένο του πατέρα να κείτεται νεκρός στο έδαφος από τις σφαίρες του 32χρονου συγχωριανού του.

Προβλήθηκε δηλαδή ο ισχυρισμός ότι κινήθηκε  εν βρασμώ, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την έδρα. Όπως είχε γράψει η «Π», το σκεπτικό της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν κόντρα στο περιεχόμενο του παραπεμπτικού βουλεύματος ως προς το κομβικό σημείο της υπόθεσης, δηλαδή στο ποιος πυροβόλησε πρώτος.

Στο βούλευμα αναφερόταν χαρακτηριστικά: “Στη διάρκεια της πάλης, ο Γιώργης Ξυλούρης έπληξε με το πιστόλι τον Λευτέρη Καλομοίρη από απόσταση κάτω του μισού μέτρου. Το τραύμα στον άτυχο μαντιναδολόγο ήταν διαμπερές και έπληξε την καρδιά, την κοιλιακή αορτή και το συκώτι. Στο σημείο κατέφθασαν ο αδερφός και ο γιος του νεκρού. Ο τελευταίος βλέποντας τον πατέρα του να κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του τράβηξε το πιστόλι από τη μέση και πυροβόλησε  7 φορές σε ζωτικά όργανα τον επίσης πεσμένο στο έδαφος Γ. Ξυλούρη”.

Σε αντιδιαστολή, η πρωτόδικη  απόφαση ανέφερε  ότι πρώτος και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πυροβόλησε ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, ενώ τοποθετούσε τον μοιραίο πυροβολισμό σε βάρος του Λευτέρη Καλομοίρη ταυτόχρονα με τους δύο πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκε ο Ξυλούρης ή μεταγενέστερα, όχι προγενέστερα.

Κορυφή