Ένας αθώος, δύο ένοχοι με περισσή επιείκεια, για το χασίς στα θερμοκήπια

Στην πίεση των χρεών έριξαν το ολέθριο σφάλμα της εμπλοκής τους

Μετά από ένα χρόνο στη φυλακή, αθώος λόγω αμφιβολιών κηρύχθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης 41χρονος Kρητικός, ο οποίος  είχε συλληφθεί από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου ως κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση με τις χασισοφυτείες σε θερμοκήπια, σε χωριό του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο. Αστυνομικοί της Δίωξης είχαν κατασχέσει τότε σχεδόν 30 κιλά χασίς και περίπου 750 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

Στη δικογραφία του αποδιδόταν κομβικός ρόλος στην υπόθεση, με τον ίδιο μέχρι και σήμερα να εξανίσταται που βρίσκεται άδικα στη φυλακή για «μία συνομιλία» και «μία συνάντηση» με 43χρονο συγκατηγορούμενο του, με καταγωγή από τον Μυλοπόταμο.

Εκτός από τους δύο, στο εδώλιο κάθισαν ακόμα ο 39χρονος ιδιοκτήτης των θερμοκηπίων και δύο Πακιστανοί εργάτες που βρέθηκαν μέσα στο χώρο κατά την έφοδο των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 43χρονος ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να στήσει τη «δουλειά». Δεν είχε εμπλοκή στη διαδικασία της καλλιέργειας και της φροντίδας των φυτών. Του αποδίδεται ότι θα ήταν ο παραλήπτης των ποσοτήτων και θα είχε ενεργό ρόλο στη διακίνηση. Αυτός φέρεται να είχε βρει και τους Πακιστανούς εργάτες, προκειμένου να βοηθήσουν στο «κόψιμο» και στη διαδικασία αποξήρανσης. Μάλιστα, είχε συμβουλεύσει τον έναν να παρακολουθήσει στο διαδίκτυο σχετικά βιντεάκια, για να μάθει τον τρόπο που θα το έκανε.

Ο 41χρονος κατά την απολογία του επανέλαβε στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι είναι αθώος και βρίσκεται άδικα στη φυλακή. Μάλιστα έδειξε να δυσφορεί στην αναφορά της έδρας ότι και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών. «Έχω καθαρό ποινικό μητρώο, οι ετυμηγορίες έχουν βγει, γιατί να απολογούμαι για κάτι που δεν έχω ευθύνη;» διερωτήθηκε με ενοχλημένο ύφος.

Η σύζυγος του στην κατάθεση της υποστήριξε ότι δεν έχει άλλη δύναμη, ώστε να μπορέσει να αντέξει ολομόναχη με τρία παιδιά και δύο δουλειές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο άνδρας της είναι αθώος.

Ο 43χρονος στην απολογία του αναγνώρισε το τεράστιο λάθος να εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση, όμως, όπως είπε, βρισκόταν σε απόγνωση λόγω χρεών. Η σύζυγος του ανέφερε ότι ο άνδρας της ήταν τόσο πιεσμένος που το 2020 είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Τα οικονομικά προβλήματα τον έσπρωξαν εκεί» είπε.

Ο 39χρονος πάλι από την πλευρά του, συναισθηματικά φορτισμένος, επικαλέστηκε το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πατέρας τριών παιδιών, διαζευγμένος, με διατροφές και με χρέη που επωμίστηκε μετά το θάνατο του πατέρα του. Συντοπίτης του, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι έπεσαν όλοι από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν για την εμπλοκή του σε τέτοια υπόθεση.

Περιέγραψε ότι ο 39χρονος ήταν πολύ εργατικός, σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις του στα παιδιά, μπροστάρης να βοηθήσει άλλους ανθρώπους σε ανάγκη, αλλά και άνθρωπος που είχε έντονο πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα. «Από την στιγμή που πέθανε ο πατέρας του, χάθηκε από προσώπου γης… Η εμπλοκή του ήταν πέραν από κάθε λογική. Αν μας έλεγε κάτι, θα προσπαθούσαμε όλοι κι όλοι να τον βοηθήσουμε, όπως μπορούσαμε. Και μην πιστέψετε ότι αυτός είχε γνώση από καλλιέργειες και τέτοια πράγματα. Μαύρα μεσάνυχτα έχει κ. Πρόεδρε» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον 41χρονο, ενώ επέβαλε στους άλλους δύο Κρητικούς ποινή κάθειρξης έξι ετών καθώς μετέτρεψε την κατηγορία από διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης σε απλή, ενώ τους αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η έφεση και για τους δύο έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε μήνα ενώπιον της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.

Στους δύο Πακιστανούς εργάτες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την κατηγορία της συνέργειας και η έφεση τους έχει αναστέλλουσα δύναμη. Άλλωστε, όπως είπαν, τους είχαν «προσλάβει» για να κόβουν τα «λουλούδια».

Η κ. Θεονύμφη Μπέρκη, η οποία υπερασπιζόταν τον 41χρονο που αθωώθηκε, τόνισε ότι ευθύς εξ αρχής είχαν τονίσει ότι τα στοιχεία δεν ήταν ικανά για να καταλήξουν σε ενοχή σε βάρος του εντολέα της, ο οποίος δικαίως αθωώθηκε, παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε καθώς έμεινε ένα χρόνο στη φυλακή.

Ερωτηθείς ο συνήγορος του 43χρονου κ. Διονύσης Βέρρας για τη θέση του εντολέα του σε σχέση με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, περιορίστηκε να πει μόνο: «ουδέν σχόλιο».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε με τον συνάδελφο του, Νίκο Κοτζαμπασάκη, τον Κρητικό που είχε τα θερμοκήπια σε χωριό του Ρεθύμνου, εξέφρασε την ικανοποίηση του, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές συνεκτίμησαν  με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις παραμέτρους, τη διαδρομή του κάθε κατηγορούμενου, την προσωπικότητα του, τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες εξωθήθηκαν στην πράξη αυτή αλλά και την ειλικρινή μεταμέλεια τους.

Κορυφή