Γ. Κοκοσάλης, δικηγόρος 17χρονου: Είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και μπήκε στην απομόνωση

«Η οικογένεια αποφάσισε με σθένος και θάρρος να δημοσιοποιήσει αυτό το περιστατικό διότι θέλει να είναι η τελευταία οικογένεια που υφίσταται τέτοιου είδους έκνομες δραστηριότητες εις βάρος του παιδιού της» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κοκοσάλης, δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα κακοποίησης και ομαδικού βιασμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στο Βόλο.

«Είχε τολμήσει και είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από την ίδια ομάδα των πέντε, όπως την κατονομάζει το παιδί πολύ αθώα στην κατάθεσή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδηγήθηκε στην απομόνωση. Το αποτέλεσμα μετά ήταν να δέχεται καθημερινή ψυχολογική και σεξουαλική βία, δηλαδή το βιασμό που κατ’ εξακολούθηση υπέστη από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είναι ανήλικοι», πρόσθεσε ο δικηγόρος του 17χρονου.

Αποθήκη ψυχών το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων

Μιλώντας για την υπόθεση που προκάλεσε την παρέμβαση των Αρχών ο κ. Κοκοσάλης τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες στα καταστήματα κράτησης νέων.« Δεν μιλάμε για σωφρονιστικό κατάστημα, δεν μιλάμε για φυλακή, μιλάμε για ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Ο λειτουργικός του προορισμός δεν είναι ούτε σωφρονισμός ούτε η τιμωρία», πρόσθεσε ο νομικός που αποκάλυψε ότι ο πελάτης του είχε βρεθεί στο κατάστημα κράτησης νέων γιατί είχε απασχολήσει τις Αρχές για παραβίαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. «Θεώρησε η οικογένεια σωστό να υπάρξει πράγματι μια οριοθέτησή του» είπε εξηγώντας ότι το στενό του οικογενειακό περιβάλλον θεωρούσε ότι θα συνετιστεί με αυτόν τον τρόπο και ότι οι δομές και οι Θεσμοί λειτουργούν με έναν διαφορετικό τρόπο.

«Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος αποθήκη ψυχών» ανέφερε για το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στο Βόλο όπου ο 17χρονος οδηγήθηκε μετά από απόφαση της ανακρίτριας. «Μπήκε στο κατάστημα αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2022 και απελύθη με βούλευμα του Συμβουλίου Ηράκλειο Πλημμελειοδικών στις 19 Μαρτίου, οπότε και άμεσα έκανε την καταγγελία τόσο στην μαμά όσο και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου», όπως τόνισε.

Κακοποίηση εντός του σωφρονιστικού καταστήματος

Ο κ. Κοκοσάλης αμφισβήτησε ότι οι αλλοδαποί δράστες του ομαδικού βιασμού είναι ανήλικοι υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να επαληθευθεί η ακριβής τους ηλικία εξαιτίας των χωρών που προέρχονται. Μεταφέροντας στην εκπόμπή «Συνδέσεις» τα όσα φέρεται να βίωσε ο πελάτης του δήλωσε ότι «από το πρώτο λεπτό που μπήκε άρχισαν οι ασκήσεις των κυριαρχικών σχέσεων. Τον ξυλοκόπησαν άγρια, του έπαιρναν τα χρήματά του και τον έδερναν».

Και όπως είπε, «όταν το παιδί υπέστη έναν σοβαρότατο ξυλοδαρμό και το διαπίστωσαν φύλακες αναγκαστικά κατήγγειλε το τι του έγινε». Έκτοτε «άρχισε η καθημερινή, ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, την οποία υπομονετικά ο νεαρός υπέμενε καθ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, διότι ήξερε ότι αν την καταγγείλει θα οι συνέπειες θα ήταν σαφώς επώδυνες».

Εξιστορώντας τα μαρτύρια που πέρασε το ανήλικο αγόρι ο νομικό εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι το τελευταίο δίμηνο προ της αποφυλάκισης του «υπέστη κατ εξακολούθηση βιασμούς τους οποίους εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του. Κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου, εξετάστηκε από ειδικό παιδοψυχίατρο και από ιατροδικαστή» ενώ πλέον η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πρωτόγνωρη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Ο κ. Κοκοσάλακης εστίασε επίσης και στο πώς αντιμετωπίστηκε ο πελάτης του κατά τη διάρκεια κράτησής του στο σωφρονιστικό κατάστημα. «Το παιδί τόλμησε και κατήγγειλε την αρχική έκνομη συμπεριφορά, δηλαδή τον ξυλοδαρμό, τις σωματικές βλάβε που υπέστη. Επελήφθη το συμβούλιο της φυλακής απ ό,τι φαίνεται τιμώρησε και αυτούς τους πέντε δράστες και από εκεί και μετά Όμως επειδή έγινε η τιμωρία αυτών των δραστών, ξεκίνησε ό, τι χειρότερο μπορούσε να ξεκινήσει», σημείωσε.

Κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα άγριο περιστατικό βιασμού ο δικηγόρος τόνισε ότι «τόσα χρόνια εμπειρίας δεν έχω ακούσει τέτοια πρωτόγνωρη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, ειδικά εντός καταστημάτων κράτησης. Το λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος μετά την καταγγελία δήλωσε ικανοποιημένος γιατί ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και ο αρμόδιος υπουργός έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και διέταξαν επείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βγουν όλα στο φως και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, ότι θα τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, είτε αυτοί που έπραξαν είτε αυτοί που παρέλειψαν να πράξουν», πρόσθεσε.

Κορυφή