Ανατροπή στο Εφετείο: Ομόφωνα αθώος 55χρονος για την σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου κοριτσιού

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών – “Δοκιμάστηκε σκληρά για δυο χρόνια στη φυλακή με το στίγμα του παιδεραστή” λένε σε κοινή τους δήλωση οι συνήγοροι υπεράσπισης

Από την …κόλαση της πολυετούς κάθειρξης και του εγκλεισμού στη φυλακή, βρέθηκε στον …παράδεισο 55χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος  την Τετάρτη κρίθηκε ομόφωνα αθώος  από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης για τα αποδιδόμενα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ενός 5χρονου κοριτσιού από το φιλικό του περιβάλλον.

Τον Απρίλιο του 2020, εν  μέσω καραντίνας λόγω πανδημίας, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για τις πράξεις του βιασμού, της αποπλάνησης και της κατάχρησης σε ασέλγεια και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών για τις βασικές κατηγορίες. Στον 55χρονο, ο οποίος επέμεινε στην αθωότητα του, είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Από την αρχή αυτής της ιστορίας, η οικογένεια του 55χρονου είχε σταθεί σθεναρά στο πλευρό του, διατρανώνοντας την αθωότητα του. Ο κατηγορούμενος εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρηση που διατηρούσε και σήμερα πια εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος για την επιβίωση του. 
Η απόφαση της αθώωσης έφερε δάκρυα χαράς τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένεια του που όλα αυτά τα χρόνια βίωνε τον δικό της Γολγοθά. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 55χρονου Ηρακλειώτη, κ. Γιώργος Κοκοσάλης και Μενέλαος Ξυλούρης εστίασαν με έμφαση στα αντικειμενικά ευρήματα αυτής της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι από την ιατροδικαστική εξέταση του παιδιού δεν προέκυψαν ευρήματα τέτοια που να συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της σεξουαλικής κακοποίησης.

Γιώργος Κοκοσάλης
Ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης


Ακόμα η υπεράσπιση επικεντρώθηκε και στην παιδοψυχιατρική εξέταση του παιδιού, υποστηρίζοντας ότι από την κλινική αξιολόγηση, την τεχνική του ιχνογραφήματος και του παιχνιδιού, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο μετατραυματικής διαταραχής άγχους. 
Μετά και την αθωωτική ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η υπεράσπιση κάνει λόγο για μεγάλη δικαίωση του εντολέα τους.

Μενέλαος Ξυλούρης
Ο κ. Μενέλαος Ξυλούρης

“Για πέντε χρόνια κουβαλούσε την κατηγορία του παιδεραστή”

Στην κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρουν:

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αισθανόμαστε απολύτως δικαιωμένοι από την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Η θέση που υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό. Ο εντολέας μας, θύμα αρρωστημένης σκευωρίας, δοκιμάστηκε σκληρά παραμένοντας επί δύο έτη εντός των φυλακών και κουβαλώντας επί πέντε έτη την κατηγορία του παιδεραστή. Πλέον μπορεί ξανά να συνεχίσει τη ζωή του με την αξιοπρέπεια που αρμόζει στον καθόλα έντιμο μέχρι σήμερα βίο του. Με τη γενναία απόφαση του το Δικαστήριο καθάρισε την κηλίδα που υπήρχε στον κατηγορούμενο και συνολικά στην οικογένεια του. Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαιτίας του ειδεχθούς χαρακτήρα της πράξης, η κοινωνία εκδηλώνεται εχθρικά τόσο προς τον κατηγορούμενο όσο και προς τα άτομα του στενού του οικογενειακού κύκλου. Υφίσταται ένα άτυπο «τεκμήριο ενοχής» κατά του εκάστοτε κατηγορουμένου.
Το Δικαστήριο ως ώφειλε εξέτασε σχολαστικά τους μάρτυρες αλλά και τα αντικειμενικά ευρήματα, σημαντικότερα εκ των οποίων η ιατροδικαστική και η παιδοψυχιατρική εξέταση του ανήλικου φερόμενου θύματος, και τελικά οδηγήθηκε στην ομόφωνη αθωωτική απόφαση”.


Να σημειωθεί ότι στον 55χρονο επιβλήθηκε μόνο ποινή φυλάκισης 8 μηνών για κάποια όπλα που είχαν βρεθεί σε έρευνα στον χώρο του.

Κορυφή