Θα αφήσει τους σπασμένους κωδικούς και θα πάρει κινητό μπακατέλα προς …συμμόρφωση

Ελεύθεροι οι τρεις Ηρακλειώτες για την «πειρατική» τηλεόραση

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι «πειρατές της συνδρομητικής» μετά τις απολογίες τους ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Αθηνών. Σε όσους κατηγορούμενους αποδίδονταν κομβικός ρόλος, επιβλήθηκε εκτός από εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα και χρηματική ποινή. Στους τρεις Ηρακλειώτες που φέρονται να είχαν ρόλο μεταπωλητή, επιβλήθηκε μόνο ο όρος της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ζήτησαν συγνώμη, εμφανίστηκαν μετανιωμένοι και υποστήριξαν ότι αρχικώς η εμπλοκή τους με το παράνομο δίκτυο ήταν αυτή του απλού χρήστη. Στην πορεία και λόγω του ευρύ κοινωνικού τους κύκλου, παρέπεμψαν στο δίκτυο και άλλους χρήστες, κυρίως συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, ώστε να έχουν φθηνότερη συνδρομητική τηλεόραση και κάπως έτσι τους προτάθηκε να έχουν μια πιο «επαγγελματική σχέση» για ένα …εξτραδάκι, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αφού εμφανίζονται ως βιοπαλαιστές.

«κα Ανακρίτρια αφήστε με γυρίσω στο σπίτι μου και στο παιδί μου και εγώ θα πάρω ένα Nokia 3210 (τα πρώτα κινητά που κυκλοφόρησαν) και δεν θα ασχοληθώ ξανά με τίποτα» είπε κατά την απολογία του 42χρονος Ηρακλειώτης.

Την ικανοποίηση τους για την ποινική μεταχείριση των εντολέων τους εξέφρασαν οι δικηγόροι Γιώργος Κοκοσάλης και Κώστας Κοκοσάλης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι ο ρόλος τους ήταν περιορισμένος και η όποια εμπλοκή τους προέκυψε στην πορεία εντελώς συγκυριακά, μόνο και μόνο για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι καθώς είναι άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες.

Γιώργος Κοκοσάλης Κώστας Κοκοσάλης
Οι δικηγόροι κ. Γιώργος Κοκοσάλης (αριστερά) και Κώστας Κοκοσάλης (δεξιά)

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ εξελίχθηκε σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Κοζάνη και Ηράκλειο στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν δέκα άτομα. Με βάση τη δικογραφία του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Τηλέφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στους τρεις Ηρακλειώτες αποδίδονταν ρόλος μεταπωλητή.

Είναι εντυπωσιακό ότι το κύκλωμα φέρεται να είχε βάλει ακόμα και αγγελίες είτε σε κλειστές ομάδες στο facebook είτε σε δημοφιλή  sites για την παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών σε επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες.

Βασική επιδίωξη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών υπηρεσιών και αυτό το επιτύγχαναν με τη δημιουργία ενός δικτύου εξυπηρετητών (servers) που θα αναμετάδιδαν μέσω του διαδικτύου (streaming) τις συνδρομητικές υπηρεσίες και στη συνέχεια με τη δημιουργία δικτύων μεταπωλητών αναλάμβαναν την ανεύρεση πελατών και την τεχνική υποστήριξη αυτών. Οι πελάτες κατέβαλαν σαφώς μικρότερη συνδρομή απ’ αυτή των εταιρειών στους μεταπωλητές και εκείνοι με την σειρά τους παρακρατούσαν το 50% της συνδρομής και το υπόλοιπο το παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη του δικτύου.

Κορυφή