Τις ενδονοσοκομειακές ανακατατάξεις εξετάζει πίσω από την καταγγελία ο χειρουργός

Για το περιστατικό που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου, όπου συνελήφθη γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο οποίος για να χειρουργήσει έναν ασθενή, ζήτησε το γνωστό … «φακελάκι», μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο δικηγόρος του γιατρού, Γιώργος Κοκοσάλης.

«Εμείς στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης βάζουμε κάποιες παραμέτρους. Ο ίδιος γιατρός όταν τον ρώτησα «μα τι συμβαίνει;», μου είπε το εξής, είμαστε σε μια ύποπτη και μεταβατική περίοδο. Έχουμε νέες τοποθετήσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων, έχουμε το συγκεκριμένο τμήμα στο οποίο αδειάζει μια συγκεκριμένη θέση, έχουμε στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες ανάδειξη νέων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγουν» δήλωσε ο κ. Κοκοσάλης ενώ συμπλήρωσε: «Αυτό που μου είπε ο πελάτης μου είναι ότι η περίοδος  αυτή  είναι μια περίοδος η οποία θα σηματοδοτήσει εξελίξεις ακόμη και για τον ίδιο σε οποιαδήποτε θέση μέσα στον κλάδο του ΕΣΥ, δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό είναι μια από τις παραμέτρους που βάλαμε στις σκέψεις μας. Μια άλλη παράμετρος που σκέφτηκα εγώ είναι ότι είναι λίγο ανορθόδοξο ότι δέχεται κάποιος να χειρουργήσει έναν ασθενή και επιταχύνει την εγχείριση χωρίς να του ζητήσει «φακελάκι». Θα δείτε ότι τα «φακελάκια» δίδονται συνήθως για την επιτάχυνση του χειρουργείου, είτε αμέσως πριν είτε αμέσως μετά την εγχείρηση του ασθενή. Όλα αυτά έχουν μπει στον τρόπο σκέψης μας».

Για τη στιγμή που συνελήφθη ο γιατρός μίλησε ο κ. Κοκοσάλης λέγοντας: «Αμέσως μόλις του έδωσε ο ασθενής το φάκελο και αποχώρησε, ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, μπήκε η αστυνομία και συνέλαβε τον γιατρό. Δεν είναι ότι μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα. Ο ασθενής πέταξε τον φάκελο, πήρε το έγγραφο αναρρωτικής που χρειαζόταν και με το που βγήκε έξω μπήκαν οι αστυνομικοί. Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει σθεναρά, η διαδικασία ωστόσο είναι σε εξέλιξη. Δεν υπήρξε απαίτηση από την πλευρά του εντολέα μου για αυτό το χρηματικό ποσό».

Στο ερώτημα αν υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ γιατρού και ασθενή ο κ. Κοκοσάλης απάντησε: «Πράγματι ο γιατρός δέχθηκε ένα τηλεφώνημα την Παρασκευή στο ιατρείο με το πρόσημο ότι θα έρθει ο ασθενής να πάρει το έγγραφο της αναρρωτικής. Δεν υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά ακόμη κι αυτό να υπήρχε, μην ανακαλύπτουμε την Αμερική. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο υπήρχε σοβαρό θέμα έλλειψης υλικών  το οποίο καλύφθηκε ακριβώς για να μπορέσει ο άνθρωπος να κάνει την εγχείρηση. Κάνει την εγχείρηση και μετά από 10 μέρες έγινε το περιστατικό».

«Εμείς  θέλαμε να δικαστούμε και το Σάββατο αλλά πήραμε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου γιατί δεν ήρθε ο καταγγέλων. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η μία είναι η παθητική δωροδοκία και η άλλη η ενεργητική δωροδοκία, ήταν υποχρέωση της διωκτικής αρχής να κρατήσει στο αυτόφωρο και τον καταγγέλων. Θέλω να πω ότι και αυτό το εντάσσουμε στο πλαίσιο της δικής μας λογικής, μας επιτρέπει να βλέπουμε φαντάσματα» κατέληξε ο κ. Κοκοσάλης.

Κορυφή