Βγαίνουν από τη φυλακή οι «3» για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις άθικτες σαρκοφάγους

Τι δηλώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης για την αποφυλάκιση

Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες στη φυλακή, αποφυλακίζονται με διάταξη της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου  οι τρεις προφυλακισμένοι για την σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις άθικτες σαρκοφάγους που είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο μετά από επιχείρηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Κάποια μάλιστα από τα ευρήματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι αρχαιολόγοι δεν είχαν κρύψει τον ενθουσιασμό τους. Μάλιστα, οι αρχικές εκτιμήσεις για την αξία κάποιων ευρημάτων, υπερέβαιναν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στους βασικούς κατηγορούμενους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Την Παρασκευή εκδόθηκε διάταξη της αρμόδιας ανακρίτριας με την οποία οι τρεις κατηγορούμενοι που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, θα αποφυλακιστούν υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές το μήνα ενώπιον των Αστυνομικών Αρχών.

Μεταμελήθηκαν και συνεργάστηκαν πλήρως με τις Αρχές, υποστήριξε ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε την διάταξη της κυρίας ανακρίτριας για την αποφυλάκιση των εντολέων μας. Όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, πρόκειται για ανθρώπους οικονομικά ευάλωτους και ´´κατεστραμμένους´´, που ωθήθηκαν σε αυτή την έκνομη ενέργεια υπό το κράτος φανερά έντονα και δραστικών αναγκών, χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί την συμπεριφορά τους. Ταυτόχρονα ωστόσο πρόκειται για ανθρώπους με άριστη προσωπική διαδρομή, με λευκό ποινικό μητρώο και με ιδιαίτερη κοινωνική διεισδυτικότητα κι απήχηση και οι οποίοι με έμπρακτο τρόπο εξέφρασαν την μεταμέλειά τους, συνεργαζόμενοι πλήρως με τις αρχές, δεδομένα που προφανώς συνεκτιμήθηκαν από την ανάκριση με αποτέλεσμα την απόλυσή τους από τις φυλακές..» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης

 

Την ικανοποίηση της εξέφρασε και η έτερη συνήγορος υπεράσπισης, κ. Θεονύμφη Μπέρκη, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ οτι δεν θα έπρεπε να έχει προφυλακιστεί καν ο εντολεας μου, καθόσον η ανάμειξη του αφορούσε πράξεις προπαρασκευαστικές κ επομένως ποινικά αδιάφορες. Ειναι δίκαιη η κριση για την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων, τουτο αλλωστε αντικατοπτρίζει το μεγεθος της υπερβολής που διέκρινε ευθύς εξ αρχής τον σχηματισμό της δικογραφίας κ τον σχηματισμό κοινωνικού αντίκτυπου ανώτερου  κατα πολύ της ποινικής απαξίας των πράξεων»

Κορυφή